Wat is glasvezel

Wat is glasvezel

De laatste jaren hebben steeds meer huishoudens en bedrijven glasvezel internet. Maar wat is glasvezel? Zoals de naam doet vermoeden is het een dunne vezel van glas waar de signalen worden verstuurt. Wil je gebruik maken van internet via glasvezel dan moet je woning verbonden zijn op het glasvezelnetwerk. Een groot deel van het netwerk bestaat in Nederland uit glasvezel, alleen het laatste stukje is een koperdraad of coaxkabel. Bij een klein deel van de gebruikers is het laatste stuk ook van glasvezel, ook wel FTTH (Fiber To The Home) genoemd. Via de website van BreedbandAtlas/Stratix vind je meer informatie over de dekking van Nederland.

Hoe werkt glasvezel?

Glasvezel is een dunne draad van glas (vezel) die signalen verstuurd naar jouw aansluiting. Je kunt met glasvezel televisie, internet en telefonie afnemen bij de provider zoals je nu ook gewend bent. Kies je voor glasvezel internet, dan heb je ook een glasvezelmodem nodig. Binnen het glasvezelnetwerk worden verschillende lichtsignalen op hoge snelheid heen en weer gestuurd.

De voordelen van glasvezel

Er zijn verschillende types internet: koper, VDSL, kabel en glasvezel. Eén van de grote voordelen van glasvezel is de snelheid van internet. Hiermee kunnen hogesnelheden worden bereikt. Wel zo fijn als je met meerdere mensen of apparaten bent verbonden op het internet. De upload- en downloadsnelheid is in veel gevallen hetzelfde. Terwijl het bij kabel internet de uploadsnelheid lager is. Hoewel glasvezel steeds meer in verschillende plaatsen wordt aangelegd is het nog niet overal beschikbaar.

  • Snel: downloaden en uploaden is even hoog.
  • Stabiel: minder last van storingen.
  • Klaar voor de toekomst.
  • Steeds meer providers bieden glasvezel.

Naast alle voordelen heeft glasvezel op dit moment ook nadelen. Zo is de toegankelijkheid van glasvezelkabel een nadeel. Wel krijgen krijgen steeds meer woningen glasvezelverbinding. Heb je nog geen glasvezelverbinding? Het enige wat je kan doen is wachten tot er in jouw woonplaats glasvezel wordt gelegd.

Hoeveel kost glasvezel internet?

Kies je voor internet via glasvezel dan ben je iets duurder uit dan een normale internetverbinding. De kosten voor glasvezel internet kunnen verschillen per provider en de extra opties of mogelijkheden die je neemt bij je abonnement.

Welke providers leveren glasvezel internet?

Het netwerk voor glasvezel is een open netwerk, daardoor kunnen verschillende providers diensten aanbieden. Een aantal bekende glasvezel providers zijn: KPN, T-Mobile, Solcon en Delta.

KPN

KPN levert 100% glasvezel internet tot aan je woning. Doe de postcodecheck van KPN om erachter te komen wat de mogelijkheden zijn voor jouw.

Ziggo

Met Ziggo heb je glasvezel internet tot aan de centrale kast bij jouw in de buurt. Het laatste stukje internet naar je huis gaat via een coaxkabel. Ziggo is in oktober 2020 gestart met het aanbieden van snel internet. Snelheden tot 1 gigabit per seconde.

FAQ

1. Wat is glasvezel en hoe werkt het?

Met glasvezel heb je snel internet via een dunne vezel van glas, ook wel Fiber genoemd. De data wordt met laserlicht door de glasvezel gestuurd.

2. Welke providers bieden glasvezel?

Providers die glasvezel aanbieden zijn KPN, Delta, Caiway, T-Mobile en Tele2.

3. Wat zijn de voordelen van glasvezel?

Een groot voordeel van glasvezel is de snelheid van internet. Inmiddels zijn er veel providers die het aanbieden, waardoor je genoeg keuze hebt.

4. Is glasvezel duurder?

Internet via glasvezel is niet duurder of goedkoper. Dit hangt af van je abonnement en welke provider je kiest. Wil je overstappen, vergelijk dan altijd.

GratisTabletOnline
Laatste berichten van GratisTabletOnline (alles zien)